17
jún. 13

Nemzetközi Molnártalálkozó nevű rendezvényünkkel nem kisebb dologra vállalkozunk, mint egy rövid időutazás keretében bemutatni a régi molnárok munkáját, életmódját, és a rájuk jellemző gasztronómiai érdekességeket. Mindezt úgy, hogy a résztvevő országok, tájegységek gazdag kontrasztjaival, vagy épp hasonlóságaival ismerkedhessenek meg az érdeklődők. A rendezvényen versenyző csapatok öltözetét, bemutatkozásuk ötletességét és az általuk elkészített ételeket, valamint az erőpróbáló ügyességi versenyen elért eredményt, független zsűri értékeli.

 

A rendezvény időpontjául azért választottuk a május 16.-hoz legközelebbi hétvégét, mert a szakmai szokáshagyományok közül, a vízimolnárok Nepomuki Szent János napjához (május 16.) fűződő ünnepsége a legismertebb. Ezzel a rendezvénnyel a kézműves mesterségek és egy kihalóban lévő szakma méltóságát szeretnénk visszaadni, építve az európai tradíciókra, ahol egy-egy mesterséget még ma is, generációról generációra tovább örökítenek. Ennek eklatáns példája Joseph Ljavina úr, aki Katalóniából már nem először vesz részt ezen a rendezvényen előadóként, és aki ma is egy működő, az 1200-as években épült vízimalomban él, és minden felmenője a XV. századig molnár. A Nemzetközi Molnártalálkozó nyolcadik éve kerül megrendezésre Túristvándiban. Településünk, egy Európában egyedülálló ipartörténeti műemlék vízimalommal rendelkezik, ami jelenlegi formáját Mária Terézia korában nyerte el, és a mai napig működőképes.

A rendezvény, a vízimalom udvarában kerül megvalósításra.
A VIII. Nemzetközi Molnártalálkozó szervezésében és lebonyolításában részt vesz a MÉTE (Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület) Malomipari Szakosztálya, a Magyar Molinológiai Társaság, és a Túristvándiért Nonprofit Közhasznú KFT.