Református Templom
Túristvándi Vízimalom
Túristvándi Vízimalom
Nemzetközi Halászléfőző Verseny
Nemzetközi Molnártalálkozó
Nemzetközi Halászléfőző Verseny
Nemzetközi Halászléfőző Verseny
13
jún. 13

Túristvándi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Észak-keleti csücskében a szatmári tájegységében az Erdőháton található Fehérgyarmattól 15 km-re, a Kölcse, Szatmárcseke, Tiszakóród, és Kömörő által közrefogott Szatmári Tiszahát területén. Népességének száma 725 fő.

A település a Túr folyó által alkotott félszigeten, az Erdőhát és a Tiszahát határán, a Túr szabályozás előtti ágán helyezkedik el. A folyó a községet 99 kanyarral öleli körül. Túristvándiról Túr néven már van adat a Váradi regrestrumban, melynek eredetijét Kalán prépost, királyi udvari jegyző készítette. Az eredeti kéziratot az 1142 évből keltezve, a pannonhalmi Szent Benedek levéltárban őrizték II. Géza király idejében. Túristvándi számos építészeti, történeti emlékkel büszkélkedik. Az ipartörténeti szempontból egyedülálló vízimalom, amely egész Európa egyetlen ilyen felépítésű és méretű, mai napig működőképes vízimalma, átélte az évszázadok viharait, változásit. A három, egyenként 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő alulcsapott vízimalom nyugati oldala a partoldalba van építve, a többi része cölöpökön áll. Építését XVIII. század végére teszik. 1952-ig használták.

Móricz Zsigmond 1885-től 1887-ig itt járt iskolába, a volt református iskola és tanítói lakás közvetlen szomszédságában. Apja vagyoni bukása után nagybátyjához költöztek, aki Kende Zsigmond uradalmi kovácsa volt. Vallomásában az Istvándiban töltött éveket „jellemformáló kohónak” nevezte. Emlékét egy márványtábla őrzi a kovácsház falán. A református templom gótikus eredetű műemlék. Egy korabeli oklevél szerint 1315-ben Túristvándinak már volt kápolnája. A templom az 1470-80-as években épült gótikus stílusban. Öt méternél magasabb mérmíves terméskőből faragott bejárati ajtaját, nagy és rendkívüli szépérzékről tanúskodó ablakait csúcsívükben más-más kiképzéssel, középen kis kerek ablakkal, valamint diadalívét, Mátyás király kőfaragói készítették. Ezeket az idők folyamán bevakolták.

Az 1970-es árvíz után helyreállították, s így a környék egyik legszebb kiemelt műemlék temploma lett. Túristvándi mindösszesen 248 lakóházzal és teljes körű közigazgatási infrastruktúrával rendelkezik, körjegyzőségi székhely. 2004. július 01. óta Kömörő községgel van körjegyzőségben és 2009. január 01-től Nagyar község is csatlakozott a meglévő körjegyzőséghez.